miercuri, 12 mai 2010

Smile dammit


In creierul meu e anarhie. Sunt melancolic. Cand ma uit in jur, vad o gramada de oameni tristi, asa ca e de la sine inteles de ce ma simt asa. Daca m-ai fi pus sa ma descriu acum cateva luni, ti-as fi zis ca sunt un optimist incurabil. Acum... inca sunt optimist. Dar un optimist curabil. Si realist. Si cred ca e de adimrat, din moment ce sunt inconjurat de oameni delasatori si pesimisti. Oameni plictisiti si lenesi. Si ma ingrozesc la gandul ca e inevitabil sa ajung si eu sa fiu unul. Am fost acolo, nu vreau sa ma intorc. Mi-am jurat sa nu mai fiu depresiv niciodata, si probabil e cel mai inspirat juramant pe care l-am facut vreodata. Si daca as avea garantia ca, daca as umbla descult 1 kilometru pe sticla pisata, oamenii ar deveni mai optimisti, as face-o. Dar nu am garantia asta. In ziua de azi, 3 oameni din 2 sufera sau au suferit de depresie. Exagerez. 2 oameni din 2.

M-am gandit sa scriu cateva lucruri care iti pot lumina ziua daca esti intr-o stare din-asta. Probabil n-o sa te regasesti, dar o sa incerc. Vizualizeaza urmatoarele momente:

1. Te trezesti dimineata pe melodia preferata si fredonezi pe jumatate adormit si zambind, in timp ce te ridici din pat.

2. Iti dai seama ca te-ai trezit mai devreme cu o ora, odihnit, si ca ai timp sa faci pe indelete tot ceea ce faci in graba in fiecare dimineata.

3. Micul dejun: paine cu finetti si suc de struguri.

4. La scoala: prima ora profa ii plecata, a doua ora profu' n-are chef de lectie, a treia ora profa aduce testele alea grele pe care toata clasa a luat note mari, a patra ora profa aia scorpie intarzie juma de ora si in timpul ramas povesteste o faza de cand era ea la liceu; a cincea si a sasea ora nu se tin, profii supravegheaza la bac.

5. O fata pe care abia ai cunoscut-o rade la glumele tale.

6. In drum spre casa, o dacie blocata in intersectie. "Va ajut?" "Daca ai timp...". Si ajuti. Masina porneste. Nu mai are probleme. Soferul iti multumeste si e fericit. Iti scuturi mainile. Inca o treaba bine facuta.

7. Te pui pe banca. Alaturi, o doamna cu un copil mic in carucior. Te uiti la copil si iti zambeste. Ii zambesti inapoi. Bate din palme razand. Poti sa fii suparat?...

8. Vorbesti cu un prieten. Radeti din orice.

9. Faci sport. Transpiri. Dupa o ora abia mai sufli. Te uiti in oglinda. Zambesti. Te simti ca un campion la maraton.

10. Cel mai serios om pe care il stii aude o melodie si incepe sa danseze.

11. Cel mai orgolios om pe care il stii scapa o vorba siropoasa, venita din suflet.

12. Cel mai timid om pe care il stii e in centrul atentiei.

13. Cel mai dur om pe care il stii spune ca ii plac pisicile.

14. Cea mai antipatica profesoara rade in hohote.

15. Auzi, din intamplare, cum cineva te vorbeste de bine.

16. Cineva iti spune ca esti cea mai *introdu aici o calitate* persoana pe care a intalnit-o.

17. Te intalnesti cu un prieten vechi pe care nu l-ai vazut de mult timp si simti ca nimic nu s-a schimbat.
(...)

Mie chestiile astea mi-ar lumina ziua. Astea si multe altele. De ce sa mint? N-are rost sa fac pe duru', numai ca sa ma validez in fata altora. As putea fi deprimat, pesimist si as putea spune ca-mi bag ceva in ea viata. Dar pana la urma, daca sunt asa... mie ce-mi iese? Nimic. Aleg sa ma bucur ca traiesc.

Prea siropos? Nu-i bai.


Deci, tie ce iti lumineaza ziua?

Un comentariu: