duminică, 6 iunie 2010

FCM in Liga 1!


Servustoc. Dupa cum multi probabil stiti, ieri a jucat FCM la Deva si a castigat cu 2-1. Si a promovat in Liga 1, dupa 2 ani de la infiintare. Si o sa se bata cu "granzii" Romaniei. Ceea ce inseamna ca din doua in doua saptamani, timp de un an, o sa vina In Targu-Mures o echipa din prima divizie si o sa joace, si "Orange Boys" (galeria) o sa raguseasca mai mult ca de obicei.

Ieri am fost la meci. M-am trezit la 6 fara un sfert, ceea ce inseamna ca am dormit cam vreo 3 ore. Niciun bai. Cand ajung la autogara, la Siletina, puzderie de oameni. Grasi transpirati cu tricoul nationalei, "ultrasi" cu glugi, clasicele gasti de "baetzi" ce vorbesc tare, rad tare si injura si mai tare, spre deliciul pitzipoancelor cu decolteu care habar n-aveau de ce sa aflau acolo, oameni batrani vorbind despre Steaua '86 si vechea A.S.A, soferi stresati, deci haos. Desigur, au fost si oameni normali, asa ca mine :), care mergeau si ei sa vada meciul, ca niste suporteri adevarati ce erau. Cu seminte, cu alune, cu beri, ca tot romanu'. Ma urc intr-un autocar si la 7 fix pornim sa vedem cum echipa face istorie.


In primele 10 minute a fost liniste. Oamenii discutau despre meci, clasamente, promovare, etc. Si apoi cei doi tipi nelinistiti din spatele meu au dat drumul la nebunie. Si au inceput scandarile. "Fe-Ce-Me! Fe-Ce-Me!", "Taaargu-Mures! oooooleee", "Ale ale aleeee Muresuuu" . Am strigat si eu, m-am simtit bine. Dar Stan si Bran din spatele meu nu s-au multumit sa fie şăfi de galerie. Nuuu nu nu. Au inceput sa faca pe show man-ii. Stiti genu'. Discutii strigate, sa auda si cei din spate, vorbe de duh, comentarii stupide despre oamenii de pe strada, glume nesarate, asezonate cu cate o injuratura de mama. Ce mai! Adevarati entertaineri. Si chiar daca radeau vreo 6-7 oameni din 50, lor li se parea ca au publicul la picioare si continuau spectacolul. Superb era faptul ca unul dintre ei avea o trompeta de genu' alora pe care le castigi din pufuleti cu surprize si imi fluiera in ureche din 10 in 10 secunde. Cel putin nu am adormit pe drum.

Dupa vreo ora jumate de mers, Tom si Jerry aici de fata raman fara idei. Dar izvorul lor umoristic este secat doar pentru cateva minute, caci soferul, un om de vreo 50 de ani, depaseste un tir. Atat le-a trebuit oamenilor nostri. Soferul devine victima principala a glumelor: "Sofere, vrem sa ajungem intregi la stadion!", "Mai tre' sa promoveze Muresu' , ca deja avem sofer de Liga 1!" si, desigur, "Sa traiasca dom' sofer, Ca-i mai bun ca Şumaher!".

Dupa cate o bere din partea primariei, impartita de un oficial in autocar, incepe chemarea naturii. Si suporterii targumureseni au fost inovanti si de data asta: "Dom' sofer te rugam, Opreste sa ne pisam!". Si cate si mai cate. La un moment dat, toata lumea uitase ca mergea la meciul FCM-ului si au inceput sa se certe stelistii cu dinamovistii,  dinamovistii cu rapidistii, apoi injuraturi, nervi, scandal. Nimanui nu-i pasa ca echipa locala poate intra in Liga 1, toti erau bucuresteni. Pana la urma, lumea si-a revenit si a inceput din nou sa scandeze pentru Mures. Din cand in cand mai auzeai cate un "Becali, la puscarieee" sau "Muie Mitica Dragomir", da' nimeni nu lua in seama.Vecinii mei nu erau obositi inca si continuau cu anecdotele lor, de data asta rimate("Dimineata cand ma scol, fac o laba de control").

In sfarsit, ajungem la meci. "Orange Boys" isi ocupa locurile si incep sa-si fluture steagurile. Jucatorii intra pe teren. Aplauze, scandari, fluieraturi, trompete, tobe. Muresul nu joaca stralucit, dar reuseste sa bata cu 2-1. Suntem din nou in in Liga 1 dupa 18 ani! Jucatorii in chiloti sarbatoresc cu galeria, sampanie, bucurie, confetti.

La intoarcere am avut parte de acelasi scenariu ca in drum spre Deva, pana am ajuns in Mures. Numai ca de data asta autocarul scanda si mai cu foc, cantecele se auzeau si mai tare si oamenii de pe strada se opreau din drum si se uitau la convoiul de autocare si la nebunii agitati din ele care dadeau cu pumnii in geamuri. Zambeau, aplaudau, salutau galeria. La intrarea in oras claxoane, lume adunata in centrul orasului, steaguri portocalii-albastre fluturand din masini si targumureseni mandri.

Pana la urma, a fost OK. Atmosfera frumoasa, meci castigat, promovare in prima liga. Bravo FCM!


3 comentarii: