Toti am fost copii mucosi. La figurat, cateodata chiar la propriu. Fiind copii mucosi, ne uitam la desene animate si generatiile de dinaintea noastra citeau basme. Basmele au inceput sa fie transpuse in filme si lungmetraje animate si astfel, toata lumea stie despre basme, in afara de copiii flamanzi din Africa si triburile salbatice. Daca faci parte din vreunul din aceste grupuri, ai castigat o excursie la Disneyland din partea Stezmi. Daca nu, ghinion.
Revenind. Ziceam ca toti cunoastem basme, fie ca sunt romanesti, fie ca sunt straine. Cunoastem premisa, desfasurarea actiunii si concluzia moralizatoare. Si se presupune ca (cacofonie) concluzia asta contine o invatatura plina de utilitate si aplicabilitate in viata, care te invata cum sa fii un cetatean model si sa gasesti fericirea eterna...NOT.
1."Capra cu trei iezi" - Sarim peste desfasurarea actiunii si ajungem la final, unde capra afla ca lupul i-a mancat doi copii. Dupa 5 minute de jale, in aceasta se aprinde setea de razbunare. Ea vrea sa i-o intoarca lupului, insa nu oricum. Ii pregateste acestuia o moarte lenta, agonizanta, arzandu-l de viu si savurand satisfacia data de respectiva scena.
Morala 1: E ok sa te razbuni, mai ales daca razbunarea presupune moartea cuiva. Preferabil chinuitoare, ca sa-l invete o lectie.
Morala 2: Don't fuck with the goat. I'm just sayin.
2."Alba-ca-Zapada si cei 7 pitici" - Mama Albai-ca-Zapada moare si tatal decide sa o ia de la inceput si sa se recasatoreasca. Nimic gresit pana aici. Numai ca exista o problema: mama vitrega e o vrajitoare malefica si narcisista (se putea altcumva?). Aceasta incearca sa o ucida pe Alba-ca-Zapada pentru ca e mai frumoasa ca ea si pentru ca e geloasa pe atentia acordata de sotul sau fiicei. Astfel, prin diferite tertipuri ale mamei vitrege, Alba-ca-Zapada ajunge pe drumuri.
Morala: Daca tatal tau se recasatoreste, mama ta vitrega va incerca sa te omoare. In cel mai bun caz vei ajunge sa locuiesti cu niste mineri cu o deficienta hormonala.
3."Jack si vrejul de fasole" - Jack cumpara seminte magice, le planteaza, creste un vrej (cred ca altundeva in afara de povestea asta nu s-a mai utilizat cuvantul "vrej" vreodata). In povestea clasica, el este un copil rasfatat si plictisit care incepe sa se urce pe vrej, unde gaseste un urias urat, care nu deranjeaza pe nimeni. Subliniez cuvantul urat. Jack incepe sa fure de la acesta, iar cand uriasul incearca sa-l opreasca, baiatul ii provoaca moartea. Superb.
Morala: E in regula sa furi de la oameni urati/diferiti, ei nu au dreptul la lucruri frumoase. Poti sa-i si omori daca vrei, lumea va scrie povesti despre tine.
4."Ratusca cea urata" - Sunt sigur ca toti cei care am citit povestea asta, am resimtit un sentiment de satisfacie maxima la partea cand aflam ca rata e de fapt lebada. Dupa ce in copilarie, toata lumea si-a batut joc de ea, in special din cauza urateniei, aceasta ajunge, fara sa depuna vreun efort special, la o viata de vis alaturi de semenii ei. Toate suferintele se datoreaza faptului ca "nu s-a nascut in locul potrivit, nu nu, nu s-a nascut in locul potrivit".
Morala: Daca atunci cand esti mic esti urat sau gras, tot ce trebuie sa faci este sa induri batjocura altora. Cand vei fi mare, vei fi idolul femeilor si valoarea sociala iti va creste la cote maxime lejer. Vezi Fernando de la Caransebes.
5."Scufita Rosie" - Povestea incepe cu o serie de instructiuni clare oferite de mamă Scufitei Rosii, subliniindu-se neabaterea de la drum. Bineinteles, fetita incearca sa faca ceva in plus fata de ce i-a zis mama ei, adica sa adune flori pentru bunica. O consecinta directa a acestui fapt minor este moartea ei si a bunicii bolnave. Vezi ce se intampla daca nu asculti orbeste?
Morala: Nu incerca niciodata sa faci mai mult decat ti-a fost sugerat ca poti. Mergi pe drumul batatorit de ceilalti si nu iesi sub nicio forma din tipare. Daca nu faci asta, tu si rudele tale o sa sfarsiti mancati de animale.
Mai in gluma, mai in serios, ideile astea ne-au fost imprimate de mici in gandire si chiar daca nu vrem sa credem, sunt inca acolo intr-o oarecare masura.
Tin sa cred ca Guvernul, Francmasoneria si Illuminati au ordonat scrierea acestor povesti cu scopul spalarii mintilor copiilor pentru a-i transforma in supusi fara personalitate. Ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca Ion Creanga ar putea fi in cardasie cu Lady Gaga. Ca fapt divers, n-am folosit in viata mea cuvantul "cardasie", in nicio situatie.
In concluzie, fiti atenti ce va invatati copiii. Pe bune.
:)) Aleator.
RăspundețiȘtergereHai ca e tare, desi nu m'ai ascultaaat (orbeste):))
Morala: Daca atunci cand esti mic esti urat sau gras, tot ce trebuie sa faci este sa induri batjocura altora. Cand vei fi mare, vei fi idolul femeilor si valoarea sociala iti va creste la cote maxime lejer. Vezi Fernando de la Caransebes. cea mai tare :))
RăspundețiȘtergeremai in gluma, mai in serios, vorba ta, toti am auzit lucrurile astea in copilarie.
:*
e super textul asta. cu riscul de a plati "daune materiale imense" o sa-l postez pur si simplu pe blogul scolii 2. iar prezenta ta la bloguri partenere mi se pare de bun simt! o zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereGandirea pozitiva e foarte buna daca nu se trece la naivitate precum in povestile de "adormit" copii , aceasta abordare ar trebui afisata intrucat e nevoie de ceva "palme" sau "galagie" ca sa te trezesti la realitate , nu in sensul de extreme .
RăspundețiȘtergere